فتنه

 


 


یکی از ویژگی‌های شرایط فتنه این است که حق و باطل به هم آمیخته می‌شود و راه درست را به آسانی نمی‌توان شناخت. اساسا اگر حق به صورت خالص در برابر مردم قرار بگیرد دیگر جایی برای اختلاف باقی نمی‌ماند و اگر باطل بدون نقاب حق چهرۀ خود را نشان دهد هیچ عاقلی به دنبال آن راه نمی‌افتد. همواره فتنه‌گران برای رسیدن به امیال خود، حق و باطل را به‌گونه‌ای می‌آمیزند که امر را بر دیگران مشتبه کنند. اینجاست که اختلافات آغاز می‌شود و انسان در معرض دشوارترین امتحانات الهی قرار می‌گیرد. در چنین شرایطی آنان که صداقت و اخلاص دارند به هیچ راهنمایی جز علم و یقین اعتماد نمی‌‌کنند. اگر این یقین آنان را به حق مطلق و معصوم از خطا رساند با خیال راحت خود را به او می‌سپارند. در غیر این صورت تنها در موضوعاتی که در دسترس عقل و دانش آنهاست به خود اجازۀ قضاوت، موضع‌گیری و اقدام می‌دهند و در سایر مسائل سکوت می‌کنند تا ناخواسته به عاملی برای سواری گرفتن و منفعت‌طلبی فتنه‌گران تبدیل نشوند.
هر گاه دیدیم در موضوعات گوناگون به آسانی اظهار نظر و موضع‌گیری می‌کنیم، در متهم ساختن دیگران پروایی نداریم، قضاوت در مورد افراد را حق مسلم خود می‌دانیم، برای رسیدن به اهدافی که آنها را حق و مقدس می‌دانیم از هر وسیله‌ای استفاده می‌کنیم و نظر سران گروه و جناح خود را بی‌چون و چرا می‌پذیریم تردیدی نداشته باشیم که موج فتنه ما را با خود برده است و در برخی از آزمون‌های زندگی مردود شده‌ایم.
تنها راه رهایی از این گرداب پناه بردن به خداوند متعال و سوار شدن بر کشتی دانش است. در حدیثی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که آن حضرت فرمودند:
به زودی فتنه‌هایی پیش خواهد آمد که بر اثر آنها انسان صبح می‌کند در حالی که ایمان دارد و روز خود را به پایان می‌برد در حالی که کافر شده است، مگر آن کس که خداوند او را با دانش زنده کرده باشد.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *