دلایلی برای بی‌اعتقادی

 



همان‌گونه که در یادداشت قبل اشاره شد، در کنار مخالفتهایی که به دلیل بی‌خیالی و هوسرانی با مباحث جدی اعتقادی می‌شود، برخی انتقادها و استدلالها نیز وجود دارد. کافی است سری به سایتها و وبلاگهای ضد مذهب بزنیم تا با برخی از این سخنان آشنا شویم. آشنایی با این طرز فکر، جدی بودن حرف مخالفان دین و لزوم توجه بیشتر ما به مباحث اعتقادی را روشن می‌کند. به چند نمونه از مطالبی که در برخی از سایتهای ضد دین آمده توجه کنید:


میلیونها انسان نمازخوان و دعاگزار هر روز عاجزانه با تمنا و التماس از خدا و ائمه چیزی را تقاضا مى‌کنند: “خدایا این کار را برایم بکن، “من ماشین نو مى‌خواهم”، “شغل بهتر مى‌خواهم”، “این را به من بده، آن را به من بده”. اما مشکل این است که اگر خدا به دعاها و عجز و التماس شما جواب نداد چه؟ حتما مى‌گویید خواست خدا بوده. این طور تشخیص داده. این فقط یک مغالطه برای فرار از سؤالات بی‌شمار در مورد دین و اعتقادات است. همین الان اگر از خدا یا ائمه بخواهید که وجودش را نه با کاری خارق‌العاده و عجیب مثل معجزه، نه،  فقط با نشانه‌ای مثلا ابری شدن هوا در فلان روز و فلان ساعت نشان دهد آیا این کار را خواهد کرد؟ اگر بکند من به دین و مذهب ایمان می‌‌آورم ولی اگر نه چه؟ من بارها این درخواست را کرده‌ام ولی هیچ اتفاقی نیفتاده. حال به من بگویید چگونه می‌توان به این خدا ایمان آورد؟ من به این نتیجه رسیده‌ام که واقعیتهای زندگی همینهایی است که می‌بینم و می‌‌شنوم و حس می‌‌کنم. بحث کردن در مورد خدا و آخرت و دین برای زمانی بود که انسان توانایی توجیه علمی خیلی از وقایع را نداشت. و برای آرام کردن خود به این مسائل توسل می‌‌کرد. همان‌طور که مارکس می‌گفت: “دین افیون ملتهاست”. یا به خاطر ترس از مظاهر طبیعت مثل زلزله و سیل و آتشفشان آن را به خدا و دین نسبت می‌‌داد. الان همه چیز را می‌‌توان با علم توجیه کرد حتی چیزهایی که هنوز توجیه علمی نشده‌اند در آینده با علم قابل توجیه‌اند.


من نمی‌گویم خدا وجود دارد یا ندارد. زیرا بود و نبودش برایم مهم نیست. اصلا ارتباطی به من ندارد. اگر خدا در زندگی بشر و در کائنات هیچ کاره است ….پس نیست! اگر هم هست … با نیست فرقی ندارد. نه با زلزله کار دارد، نه با برخورد کهکشانها و نه با برنده شدن من در قرعه‌کشی. چه اجباری است که به زور فلسفه و بازی با کلمات خودم را به چیزی متقاعد کنم که در زندگی مادی که با من ارتباط دارد کوچکترین اثری از او ندیده‌ایم … و ببینیم هم … تاثیری ندارد!


” از راسل پرسیدند اگر قیامت و آخرتی وجود داشته باشد و از تو بپرسند که چرا به خدا ایمان نیاوردی چه پاسخی داری؟ او گفت: آن وقت من از خدا می‌‌پرسم که چرا دلایل وجودش را این‌قدر ضعیف آفریده است! 


این‌گونه سخنان در صفحات و محافل الحادی فراوان است اما مضمون و محتوای اکثر آنها فراتر از دو نکته نیست: یکی این که تنها امور حسی و تجربی قابل اثبات و پیگیری است و مسائل نظری و غیرمادی را نمی‌توان بررسی کرد. و دوم این که بر فرض اثبات حقانیت و درستی اعتقادات  دینی، این اعتقادات هیچ فایده و اثر عملی در زندگی انسان ندارد و پرداختن به آن اتلاف وقت است.
بنا بر این لازم است این دو نکته را مورد بررسی و توجه قرار دهیم. به یاری خداوند در یادداشتهای آینده به این دو بحث خواهیم پرداخت. اما خوب است تا آن زمان شما پاسخها و نکته‌هایی که در این باره به ذهنتان می‌رسد را مطرح کنید تا زمینۀ بهتری برای مطالب بعدی فراهم شود.

13 پاسخ به “دلایلی برای بی‌اعتقادی”

  1. بنظر میرسه بحثهای اعتقادی محدود است و تعداد منکران اعتقادی در وب زیاد نیست. هر چند این موضوع نیز مهم است. اینکه روش تبلیغ دین از بزرگان دین الگو بگیرد خیلی خوبه. یعنی از رفتار و ارتباط با خوبان خوبی را آموختن. شاد باشید.

  2. بنظر میرسه بحثهای اعتقادی محدود است و تعداد منکران اعتقادی در وب زیاد نیست. هر چند این موضوع نیز مهم است. اینکه روش تبلیغ دین از بزرگان دین الگو بگیرد خیلی خوبه. یعنی از رفتار و ارتباط با خوبان خوبی را آموختن. شاد باشید.

  3. نخستین نشست هم اندیشی وبلاگ نویسان دینی در آستانه سالروز شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار می شود.
    از شما دعوت می شود در این نشست شرکت نمایید..
    در صورت تمایل به ارائه مقاله و شرکت در تریبون آزاد، مقاله خود را تا عصر پنج شنبه به آدرس دفتر توسعه وبلاگ دینی ارسال نمایید.
    http://www.diniblog.com
    برنامه نشست :
    سخنرانی حجت الاسلام جواد محدثی با موضوع شیوایی نگارش و روان نویسی
    سخنرانی یکی از مدیران پژوهشی حوزه علمیه قم
    ارائه گزارش عملکرد و برنامه های دفتر توسعه وبلاگ دینی
    تریبون آزاد برای اظهار نظر شرکت کنندگان
    زمان : جمعه ۱۹ خردادماه . ۵ بعد از ظهر
    مکان : قم ،میدان شهدا، خیابان معلم ، ساختمان شماره دو دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، سالن همایش

  4. بسم الله الرحمن الرحیم
    سلام علیکم
    پس از بیست و پنج سال هنوز در آسمان شهادت نام شهید آیت الله سید حسن شیرازی می درخشد و یاد او راه جهاد ومقاومت را به رادمردان و آزادگان جهان می آموزد.
    از دوستان دعوت میشود برای آشنایی بیشتر با خورشیدی فروزان در تاریخ تشیع
    مهمان وبلاگ شهید مظلوم شوند.
    السلام علی عبادالله الصالحین

  5. ظاهرا ایمان از جنس علم نیست هر چند علم و گرایشات حاشیه ی آن مقدمه مناسبی برای حصول ایمان هستند. حتی علوم دینی نیز از جنس ایمان نیستند. به همین دلیل کسانی که میدانند با کسانی که میخواهند میتوانند دو گروه باشند. شاید به همین دلیل است که انبیاء الهی … بیش از دانش …با ارزش و گرایش و رفتار هایشان راهنما بوده اند. اصولا معارف چه بشری و چه الهی آنقدر گسترده اند که در زندگی کوتاه بشر حجم عمده ای از آنان تحت سیطره یک انسان در نمیاد در حالیکه راه به سوی خدا گرجه بی انتهاست ولی همیشه وجود دارد و انسانهای بی سواد و دانش نیز در صورت سلامت درون به بالاترین درجات می رسند. حقیقت انسان ایمان و رفتار و گرایش اوست و خداوند لطفش را بر ما تمام کرده است با به ودیعه گذاردن پیامبران درونی و قوه تشخیص خدا داد. بدترین مصیبت آلوده شدنقوه تشخیص درونی است که بدست خودمان انجام میدهیم. الحمد لله رب العالمین

  6. با سلام میخواستم بدانم که حضرت خضر به چه حقی یک کودک نابالغ را کشت؟ ایا اینکه قرار بود بعد ها این توجوان والدین خود راگمراه کند دلیل میشود که حضرت خضر اورا بکشد؟ ایا این کار قصاص قبل از جنایت نیست؟ سؤال بعدی من اینستکه اگر علم حضرت خضر بیشتر از حضرت موسی بود پس چرا جناب خضر اولولعزم نشد؟ متشکرم.

  7. سلام دوست عزیز واقعآ عالیه .امیدوارم که همواره در زیر سایه ائمه اطهار موفق و پیروز باشید.مشتاق دیدار شما دوست عزیز هستیم
    مدیریت هنر و آوای ایرانی

  8. salam man alan inja omadam faghat baraye tahghighe daneshgam vali aslan fekreshi nemikardam ke mardom vaghean be in sitha ham mian va khaili khoshhal shodam ke mardome iran be ingone sitha ham mian va ba kamale hosele hamchin nazarhaii midan roye man tasire khobi gozashte mamnon va omidvaram moafagh bashid

  9. oخدای خرد و اندیشه وجود دارد واگر اعتقاد و باور نباشد کسی را یاترای زندگی نیست باور از عشق خوبی هستی و اثبات وجود خدا دال بر تقویت اراده ایمان و ۰۰۰ اما شما پرسش را روشن تر تا پاسخ لازم اورد

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *